Okänd titel

Okänd titel
Bild: Catja Malmberg

måndag 11 januari 2016

Kapitel 14. Den gömda skatten. Skrivet av klass 4C

Den gömda skatten


-          Släpp henne! skriker Sven.

Han blir själv förvånad över hur bestämd han låter.

-          Titta vem som tar sig ton! Pojken som aldrig säger något, hånar Olov.

I det ögonblicket kommer geten springande. Han stångar Olov med väldig kraft. Olov ramlar baklänges och tappar greppet om Tora.

-          Neeej! vrålar Olov samtidigt som han glider ner för berget.

Träbenet lossnar och studsar mot bergväggen. Olov försöker ta tag i grenar och utstickande stenar för att förhindra fallet. Men förgäves, han fortsätter att falla. Ljudet från Olovs fall ekar över berget.

Björn vänder sig mot Olovs män och börjar förhandla med dem om att de kan dela skatten, nu när inte Olov längre är deras ledare.

Olovs män nickar och ger med sig.

Sven och geten går fram till Tora och med gemensamma krafter får de henne fri. Alla ger sig iväg tillsammans till stenen där skatten finns. De bryr sig inte om Olovs förtvivlade skrik långt ner i ravinen.

De knuffar undan stenen och under finner de en kista. Kistan är full av mynt, smycken och sidentyg.

-          Oj, vad fint! Det tyget kan jag sy många fina koltar av. Jag skulle vilja ha ett av smyckena åtminstone, säger Tora.

-          Vad ska vi göra med skatten? frågar en av Olovs män.

-          Vi ska lämna tillbaka allt, säger Siv.

-          Vi kan lämna tillbaka skatten själva, vi vet ju vem den tillhör, säger Olovs män och de viskar något till varandra, som de andra inte kan höra.

Siv blir direkt misstänksam och säger att de ska göra det tillsammans. De hjälps åt med kistan och börjar bära och släpa den ner mot skeppen. Det blir en jobbig vandring och vid några tillfällen tappar de taget om kistan. Vid ett stup stoppar Sven den från att falla och får tag i den i sista sekund. Först när solen står som högst når de vattnet och Olovs skepp som ligger och väntar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar